Headlines News :

Mari belajar taktik PARKING BAS

Written By saleehs gerrard on Tuesday, April 29, 2014 | 02:37


KHAS UNTUK KAKI TAKTIKAL.... (spy spy chelsea di KPLM mesti suka baca ni)

Verdict - Post Match  (Silalah baca dengan hati terbuka.)

BPL 2013/14 (Game 36) - Liverpool 0-2 Chelsea - Anfield 27.04.2014


Chelsea super defensive and quick counter Menewaskan Liverpool

Wah , 11 perlawanan lamanya Liverpool asyik menang sahaja. Kekalahan semalam menyebabkan City berada di driving seat untuk kejuaraan Liga. Mourinho tiada option lain, kerana jika dia memilih untuk bermain open play football , sudah pasti mereka dikuburkan Liverpool dengan ketiadaan pemain utama mereka.

1. Team B Chelsea ???
Seakan-akan pemain yang diturunkan ialah jenis yang boleh mengawal disiplin defensive taktikal agak lama. Reason kenapa Luiz tak diturunkan . Kerana dia tak akan mahu untuk terkurung lama di kotak penalti sendiri tanpa menyerang.

2. Kalas
Pemain yg agak mengejutkan kita semua . Dia diturunkan kerana disiplin. Mourinho mahukan pemain yang analitikal, yang mampu menerima arahan. Kerana mereka datang untuk bermain sat back and quick counter. Kalas sebenarnya decoy kepada Liverpool. Dia ada di dalam team sheet untuk menaikkan lagi semangat Liverpool supaya lebih excited, untuk menyerang kerana berpendapat, memang ini team B, jom kuburkan mereka. Ia menyebabkan Liverpool pressing di kawasan Chelsea dengan intensiti Tinggi. Cahill dimasukkan selepas itu, ini bermakna pemain ini fit.

3. Defensive Football dan 2 gol di masa kecederaan.
Memang mereka defensive dan gol di masa kecederaan itu memang sebahagian dari perancangan JM. Dia tahu gol sebelum rehat akan membunuh sedikit semangat dan menaikkan lagi offensive minded Liverpool bila start 2nd half. Mereka mendapat beberapa ruang untuk menyerang beramai ramai bila bola di kaki cole, ataupun salah tapi offensive mereka sengaja dikawal kerana mereka ini melancarkan serangan di minit akhir. Gerrard memudahkan tugas mereka. Lihat posisi Ba, dia pressing ke atas bila masa pertama nak habis dan bila second half Ba banyak di kawasan sendiri dan kadang kadang di belakang bola. Mourinho memasukan Willian untuk mencari ruang counter attack bila Liverpool pressing di luar kotak .Sekali lagi Liverpool memudahkan tugas chelsea, bola terlepas ke kaki Torres dan Torres melorongkan kepad Willian .




4. Break the Liverpool Diamond.
Chelsea pasukan paling berjaya memecahkan diamond Liverpool dengan sistem rectangular shape. Ini memaksa diamond Liverpool menjadi wide dan tak compact. Hubungan antara pemain untuk melakukan passing amat sukar kerana shape segi empat itu menutup ruang di hadapan back 4 chelsea dan mereka sangat disiplin. So takut, team lain belajar benda ni. Perkara yang tak dilakukan City dan Arsenal sebelum ini. Shape ini amat fluid dan boleh berubah dalam sekejap tapi compactness tetap diutamakan

5. Back 5 + 3DMF atau sistem - 5-3-1-1 dan kekalkan disiplin
Sistem yang compact di tengah dan cuba menghalang Liverpool masuk dengan disiplin tinggi untuk tidak melakukan silly foul. Mereka berjaya sekali lagi. Liverpool banyak mencuba dari Luar kotak kerana terlalu sesak. Masa iniliah Liverpool patut masukkan big man, seperti Agger. Letakkan Agger skrtel di atas untuk menyambut cross. Cross sekerap mungkin.




6. Liverpool's Plan B,C,D??
Sepatutnya Liverpool dah ada plan B. BR pasti tahu yang Chelsea akan bermain defensive approach, kenapa tak menggunakan plan B sama ada dari segi taktikal atau teknikal. Taktikal, Liverpool sudah meletakkan Extra man tapi gagal, kenapa tak masukkan big man seperti Agger untuk battle di dalam kotak penalti chelsea. Dan gunakan pendekatan crossing crossing dan crossing untuk mendesak mereka melakukan kesilapan. Ini tak, mereka masih nak gunakan method masuk ke dalam final third dengan fizikal sterling, coutinho dan aspas untuk merempuh 7 atau 8 pemain chelsea memang sukar. Sebab itu saya kata, masukkan big man untuk jadi extra man atau tanam sakho atau skrtel di kawasan pintu gol Chelsea dan Johnson serta flanno menjadi back 3 bersama sakho. Masukkan Aspas, ternyata silap. Sturridge pula masih tak fit, memang dia out dalam game.

Dari segi teknikal, Liverpool patut berlatih lebih banyak shoot dari Luar dah tahu orang nak parking bas. Ini cuma Gerrard dan Suarez berkemampuan . Sterling???? Cubaan dari luar kotak dengan kualiti shot yang baik satu satunya cara untk memecah kebuntuan. Seringkali Schwarzer termuntah bola bila ada sepakan dari luar , tapi ia tak kerap.



7. Liverpool to blame...Gol pendahuluan lawan dan Individual error.
Memang kita sendiri harus dipersalahkan. Defensive atau negative football ialah sebahagia taktikal dan kenapa kita perlu terlalu agresif dan tidak menjemput atau menarik mereka masuk ke channel kita dengan posession bola di kawasan sendiri. Kerana bagi saya jika Chelsea pasif kita lagi la boleh nak main pasif sebab seri adalah keputusan yg memihak pada kita dan bukan untuk mereka. Tapi bila memberi gol awal, ia lagi menyukarkan Liverpool untuk bermain selamat. Gol kedua Chelsea mistake sturridge yang teragak agak.

Malam tadi kita telah kalah secara taktikal dan tak cukup plan B ,C, atau D. Ini jerana Mourinho mengenali corak BR. Henderson sekali lagi dirindui dengan kemampuan dia untuk track back. Chelsea nampak senang masuk ke kawasan backline Liverpool kerana speed yang ada pada Schurle mahupun Willian. Satu yang kita harus belajar, oofensive football bukan sesuatu yang menjamin kemenangan dan Jose membuktikan, tanpa striker yang bagus tapi jika anda ada defensive organisation yang baik anda boleh menang walaupun ugly, sebab yang penting 3 mata. Yang pasti walaupun kita menguasai bola tapi Chelsea menang sebab mereka bagus dengan taktikal mereka. Dalam erti kata lain, best team wins. Kita banyak terlepas bola, hantaran tak tepat selalu kena potong. Tahniah CHELSEA!

KPLM


BPL 2013/14 (Game 36) - Liverpool 0-2 Chelsea

Written By saleehs gerrard on Monday, April 28, 2014 | 01:59


Lebur sudah rekod bersih Liverpool untuk mencipta 12 kemenangan berturut-turut apabila tersungkur di halaman sendiri dengan pasukan Chelsea. Tewas 0-2 boleh dikatakan agak perit untuk diterima lebih-lebih lagi bermain di stadium Anfield dan menentang pasukan Chelsea yang hanya menurunkan barisan keduanya.

Nampaknya Brendan Rodgers masih belum mampu lagi untuk mengatasi bekas bosnya di Chelsea dulu. Masih banyak lagi ilmu silap mata yang masih disimpan rapi oleh Mourinho tidak diperturunkan kepada sahabatnya ini. Dari segi perang saraf dan tektikal sememangnya perkara utama yang melayakkan Chelsea merentap keegoan Liverpool.


Over confident adalah punca sebenar Liverpool hilang pertimbangan. Memang diakui Liverpool amat lemah apabila bertemu pasukan yang mengamalkan corak permainan bertahan. Sudah lama diperhatikan, apabila menentang pasukan yang kuat berkampung, pasti Liverpool akan kalah dengan jaringan counter attack atau paling tidak pun seri. Bayangkan Mourinho meletakkan 10 pemainnya untuk bertahan dan penjaga golnya pula cekap bagai nak rak. Memang maut gila punya nak tembus. Jadi tektikal pertama Mourinho sudah berjaya.

Tektikal kedua sudah pastilah Counter attack. Disebalik Liverpool mengerah kudrat setiap pemain untuk terus mengasak kubu Chelsea, pemain terlupa bahawa ada seorang musuh yag sudah bersedia untuk membuat serang hendap. Kalau pertahanan pun dah tiada, nak harapkan Mignolet sahaja memanglah tak boleh. Harap nasib sajalah. yang boleh membantu itupun tetap hampa.

Semenjak Lucas kembali bermain, kita lihat Gerrard masih terus menghuni posisi defensive midfielder. Bukan pada perlawanan ini sahaja, malah sebelum-sebelum ini pun begitu juga.Bukankah posisi tersebut lebih layak untuk Lucas. Tak salah untuk bertukar-tukar posisi seandainya terdesak tiada pemain yang layak masih boleh diterima tetapi terlalu lama meletakkan pemain di posisi yang salah, inilah ubatya.

Bermain dalam tekanan biasanya akan memakan diri sendiri. Sedikit kesilapan pasti akan dihukum. Begitulah yang dilakukan oleh Gerrard. Tergelincir dari landasan telah memudahkan Demba Ba punya kerja. Adakah kapten boleh terlepas dari sebarang kutukan? Apapun walau siap pun pemain Liverpool yang melakukan kesilapan, kemaafan perlu diberikan. Tak semuanya perfectkan.

Dari berada di kedudukan selesa untuk menjulang piala liga dengan lebih awal, kini Liverpool terpaksa berhempas puas kembali untuk merealisasikanya. Peluang kembali terbuka kepada Chelsea dan Manchester City. Chelsea hanya kurang 2 mata dibelakang sementara MC 3 mata kurang dan masih lagi ada 3 perlawanan berbanding Liverpool dan Chelsea. Seandainya Livepool dan MC memenangi kesemua baki perlawanan masing-masing, nampaknya MC akan ditabalkan sebagai juara dimana walaupun mata sama, tetapi perbezaan jaringan lebih memihak kepada mereka. Ketika ini Liverpool hanya mempunyai 50 gol perbezaan berbanding 58 gol untuk MC. Jadi seain mengharapkan MC kehilangan mata penuh pada baki perlawanan mereka, Liverpool mesti berkerja keras untuk mendapatkan lebih dari 10 gol. Persoalannya adakah mampu Liverpool untuk buat kerja gila ni? Kalau boleh tak mahu lagi insiden 2008/09 berulang kembali lagi.


Apapun pun nasib kesudahan Liverpool dipenghujung musim ini, kita terimalah dengan seadanya. Matlamat asal di awal musim sudah pun tercapai untuk kembali ke kancah persaingan liga juara-juara Eropah. Menjulang trofi liga sebenarnya adalah bonus hasil kerja keras keluarga Liverpool. Walau bagaimana pun harapan masih ada dan berharap tuah 2013/14 ini milik Liverpool. YNWA......

LIVERPOOL : Mignolet, Flanagan (Aspas), Skrtel, Sakho, Johnson, Gerrard, Allen, Lucas (Sturridge), Coutinho, Sterling, Suarez
SUBS : Jones, Toure, Agger, Cissokho, Alberto, Aspas, Sturridge

CHELSEA : Schwarzer, Azpilicueta, Ivanovic, Kalas, Cole, Lampard, Mikel, Matic, Salah (Willian), Ba (Torres), Schurrle (Cahill)
SUBS : Hilario, Ake, Cahill, Van Ginkel, Baker, Willian, Torres




Baca juga - Mari belajar taktik PARKING BAS


Preview : BPL 2013/14 (Game 35) - Norwich City vs Liverpool

Written By saleehs gerrard on Sunday, April 20, 2014 | 03:28


Minggu ini adalah minggu yang cukup menggembirakan. Selepas mengalahkan pasukan Manchester City 3-2 Ahad lalu, kita di khabarkan pula kegembiraan dan keajaiban yang telah dilakukan oleh pasukan Sunderland. Sunderland adalah pasukan yang bergelut untuk keluar dari zon penyingkiran EPL telah berjaya membantu Liverpool untuk menyukarkan lagi peluang dua pasukan pesaing bagi merebut gelaran juara liga.

Selepas mengikat Manchester City 2-2 di Etihad, hari ini Chelsea pula menjadi mangsa terbaru Sunderland. Bermain di Stamford Bridge bukanlah lesen untuk memperolehi kemenangan mudah apatah lagi dengan kebanggaan rekod mourinho disini yang 77 perlawanan tidak pernah kalah. Pemain yang dipinjamkan oleh Liverpool ke Sunderland, Borini telah melenyapkan impian Chelsea buat seketika apabila jaringan melalui penaltinya memberikan kemenangan bergaya 2-1 Sunderland. Wajarkah Borini diberi peluang kali kedua untuk Liverpool ada musim hadapan?

Dipendekkan cerita, apa yang terjadi kepada dua pasukan tersebut adalah peluang untuk Liverpool menjarakkan lagi mata jauh dari mereka. Peluang mesti disempurnakan apabila Liverpool berkunjung ke Carrow Stadium hari ini untuk menentang pasukan Norwich City.

Mengikut rekod pertemuan dengan Norwich dibawah kendalian Bendan Rodgers ini, Liverpool sebenarnya tidak mempunyai masalah daan cabaran besar untuk mudah menjinakkan mereka. Dua kali pertemuan di musim 2012/13 serta satu pertemuan dimusim ini dimenangi oleh Liverpool dengan penuh bergaya sekali. Liverpool menang 2-5 dan 5-0 pada musim lalu serta menang 5-1 pada musim ini. Semuanya lima gol.

Tetapi janganlah dijadikan rekod tersebut sebagai suatu kejayaan yang belum pasti. Harus diingat, pasukan Norwich ini masih belum berada dalam kedudukan selamat dari zon penyingkiran EPL. Menduduki tangga ke 17 liga bukanlah lesen untuk mereka bermain sambil lewa apatah lagi hanya dibezakan 2,3 mata dari tiga pasukan terbawah liga yang lain. Ini menjadikan pasukan Norwich akan bermain mati-matian untuk membenam Liverpool dan menyelamatkan diri dari tergolong dalam kelompok tersingkir.

Tanpa kelibat Henderson yang digantung tiga perlawanan akibat kad merah yang diperolehi ketika menentang Manchester City lalu, bukanlah alasan untuk Liverpool goyah. Brendan Rodgers pasti akan menggunakan khidmat Joe Allen ataupun Lucas untuk bergandingan dengan Gerrard. Mungkin akan sedikit terasa akibat kehilangan Henderson yang tidak pernah terlepas sebarang perlawanan liga sebelum ini. Harapnya Liverpool mampu untuk mencapai impian yang diimpikan.

Macam biasa berapa jaringan yang mesti dijaringkan adalah tidak penting. Tiga mata berharga itulah yang mesti diperolehi. Andainya boleh kenduri gol, memang tabik spring. Andainya 1 gol pun sudah memadai. Yang penting kita penyokong Liverpool happy. YNWA.


NORWICH CITY vs LIVERPOOL
[Game 35 | Barclays Premier League 2013/14]

Venue : CARROW Stadium
Tarikh : 20 April 2014 | Ahad
Waktu : 07:00 Malam
Channel : Astro SuperSport [CH810] | Astro SuperSport HD [CH831 HD]
Live Streaming : LINK 1 | LINK 2 | LINK 3 | LINK 4 | LINK 5 | LINK 6 (register user sahaja)


Game 13 MSL 2014 - Selangor 1-0 Lion Xll

Written By saleehs gerrard on Saturday, April 19, 2014 | 23:30


Berapa pun jaringan yang berjaya dijaringkan adalah tidak penting buat ketika ini. Yang penting tiga mata berharga berjaya dipungut untuk mengekalkan tempat kedua liga serta terus mengekori rapat pedahulu liga Pahang. Kemenangan 1-0 keatas pasukan Singapore Lion Xll di Stadium Shah Alam tadi sudah memadai bagi Selangor.

Perlawanan yang sengit lagi mendebarkan. Kedua-dua pasukan menampilkan persembahan yang amat menghiburkan. Keadaan permukaan padang yang baik sekali dimanfaatkan dengan aksi permainan pantas dan saling serang menyerang oleh kedua-dua pasukan. Seandainya mana-mana pasukan yang akan alpa dan membuat kesilapan, pasti akan dihukum dengan kelalaian tersebut.


Ini terbukti apabila kealpaan pertahanan Lion untuk mengawal ketat Rangel dan Pantelidis telah memakan diri mereka sendiri. Pantelidis yang ditukar ke posisi midfield berbanding sebelum ini pertahanan telah berjaya menanduk masuk gol tunggal perlawanan. Gol berpunca dari sepakan sudut Andik tepat hinggap ke kepala Rangel sebelum disambung oleh Pantelidis.

Selangor selayaknya untuk menjaringkan lebih dari satu gol. Beberapa peluang yang hadir gagal dimanfaatkan oleh barisan serangan terutamanya Tamil Arasu. Sewajarnya Tamil boleh dibawa keluar seawal separuh masa kedua bersambung tetapi hanya dikeluarkan oleh Mehmet pada minit ke 81.


Kelibat Andik pada perlawanan ini sememangnya telah membuatkan geram kepada pemain-pemain Lion. Pantang beliau membawa bola, pasti akan menjadi bahan terjahan serta bentesan keras. Ibarat dah jadi lauk Andik ni dikerjakan. Memang diakui, kelincahan Andik ini telah banyak mengkucar kacirkan barisan pertahanan Lion. Sememangnya layak beliau digelar Messi Indonesia.


Apapun kemenangan ini sedikit sebanyak mengubat kedukaan akibat terkandas dalam saingan piala AFC selepas tewas dengan pasukan Arema pada hari Rabu lalu. Yang gagal jadikan pengajaran untuk lebih fokus kepada perlawanan akan datang. Viva Red Giant.......


BPL 2013/14 (Game 34) - Liverpool 3-2 Manchester City

Written By saleehs gerrard on Friday, April 18, 2014 | 23:19


Maaf terlambat update dan berceloteh mengenai perlawanan yang cukup getir ini. Minggu ini sungguh sibuk dengan urusan Seri Paduka Baginda sehingga nak berhalaman sosial pun tak sempat. Begitulah rutin kehidupan saya, apabila sampai masanya sibuk, memang tak fikir apa melainkan kena fokus dan settlekan juga segala urusan.

Ok ler. Pasti masih ramai lagi peminat-peminat setia Liverpool FC masih terbayang-bayang dengan kejayaan  Liverpool mengalahkan pasukan Manchester City dengan keputusan 3-2 pada hari Ahad lalu. Rasa dah macam perlawanan akhir dan kucup piala pula. Mana taknya, kapten Steven Gerrard sampai dah tahap menangis-nangis selepas tamat perlawanan. Itulah nikmatnya merasai kemenangan dengan pasukan penuh bintang dalam mempertahankan dan memperkukuhkan kedudukan di takhta liga.


Perlawanan yang cukup mendebarkan bagi kedua-dua pasukan lebih-lebih lagi ketika pasukan MC berjaya mengikat kedudukan 2-2 selepas Liverpool mendahului 2-0 pada separuh masa pertama. Jika dilihat sejak perlawanan bermula, boleh dikatakan Liverpool lebih menyerlah berbanding MC. Mengunci permainan Silva dan Nasri serta Yaya Toure yang terpaksa dikeluarkan akibat cedera seawal minit ke-19 adalah punca kemerosotan MC.

Walau bagaimanapun MC kembali berubah watak pada separuh masa kedua. Kemasukkan Milner menggantikan Navas yang tak bernafas telah membuatkan pergerakkan Silva kembali bermaya. Pertahanan Liverpool seharusnya belajar dari punca gol awal Silva yang tidak diterima oleh pengadil akibat bola sudah pun keluar dari kawasan permainan sebelum dihantar oleh Milner. Kegagalan membaca pergerakkan-pergerakkan pantas Milner dan Silva inilah membuatkan Silva sekali lagi berjaya menjaringkan gol untuk merapatkan kedudukan.


Bila dah dapat satu gol, semangat untuk merobek gawang Liverpool berterusan dilancarkan. Macam biasa, Silva kalau terlepas pandang pasti akan memberi kesan yang mendalam kepada pasukan lawannya. Itulah yang terus terjadi apbila Silva yang ingin membuat hantaran silang, gagal dikuis kemas oleh Johnson dan Mignolet untuk memberi MC gol kedua. Terteralah Johnson sebagai penjaring gol sendiri. Tetapi kalau dah tertulis dua gol sahaja M dapat, cuba macam manalah pun, tetap tak akan bolos lagi dengan kecekapan Mignolet dan kesedaran barisan pertahanan untuk menangkis asakan.

Kalau Johnson dah buat baik bagi gol sendiri, kali ini Kompany pula membalas budi. Kegagalan Kompany untuk mngeluarkan bola dengan kemas dari dalam kotak penalti telah membuatkan bola terhidang dihadapan mata Coutinho untuk disudahkan dengan baik sekali. Memang terkedu Kompany dan Joe Hart dengan gol tersebut.


Apapun Liverpool terus berjaya mempertahankan keputusan 3-2 sehingga tamat perlawanan walaupun dipenghujung perlawanan Henderson dilayangkan kad merah. Untuk pengetahuan anda, inilah kad merah pertama untuk pemain Liverpool bagi musim ini. Sayang jugakan. Kalau tak dah tentu Liverpool boleh diiktiraf sebagai pasukan terbersih bagi musim ini.

Sedikit menduka citakan, Sturridge agak tenggelam pada perlawanan ini. Sikap tamaknya masih berterusan. Suarez pula mula menjadi pelakon-pelakon untuk meraih simpati samaada didalam kotak penalti ataupun diluar. Perbuatan itu jugalah menyebabkan apabila betul-betul terjadi Suarez dikasari, pengadil mengendahkannya. Harapnya kedua-dua pemain ini perlu memperbaiki sikap mereka dalam menamatkan kemarau gol yang sedang melanda.


Tahniah kepada Sterling, Skrtel dan juga Coutinho yang berjaya memberi tiga mata berharga untuk Liverpool. Kegagalan MC untuk meraih mata penuh selepas seri pada perlawanan menentang Sunderland pada pertengahan minggu ini telah membuatkan kita tersenyum gembira  memandangkan perbezaan mata telah menjadi 6 mata antara Liverpool dan MC walaupun MC masih lagi berhutang satu perlawanan. Fokus kali ini sudah tentu terhadap pasukan Chelsea yang berbeza dua mata. Seandainya Liverpool membuat sedikit kesilapan, peluang Chelsea untuk memintas amatlah tinggi. Lebih-lebih lagi baki perlawanan nanti Liverpool akan bertemu Norwich dan Crystal Palace yang akan berjuang habis-habisan untuk mengelakkan terhumban ke liga Championship untuk musim hadapan. Semoga Liverpool dapat mengekalkan penguasaan liga. YNWA.

FAKTA

  • Kemenangan pada perlawanan ini adalah kemenangan ke 10 berturut-turut Liverpool di dalam EPL. 
  • Kemenangan ini juga menjadikan Liverpool tidak pernah tewas dalam 15 perlawanan berturut-turut. (13 menang, 2 seri). Rujuk DISINI.
  • Henderson adalah pemain pertama dalam pasukan Liverpool yang dianugerahkan kad merah untuk musim ini. 
  • Johnson adalah pemain ke-3 yang menjaringkan gol sendiri selepas Skrtel (2 gol) dan Kolo Toure (1 gol) Rujuk DISINI

LIVERPOOL : Mignolet, Flanagan, Sakho, Skrtel, Johnson, Gerrard, Henderson, Coutinho (Moses), Sterling (Lucas), Suarez, Sturridge (Allen)
SUBS : Jones, Toure, Agger, Aspas, Moses, Allen, Lucas

MANCHESTER CITY : Hart, Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy, Yaya (Garcia), Fernandinho, Navas (Milner), Nasri, Silva, Dzeko (Aguero)
SUBS : Pantilimon, Lescott, Milner, Negredo, Kolarov, Garcia, Aguero



highlights & goals - Liverpool vs Manchester... by TotallyOffside

MH370 - Kesan dan peringatan buat kita

Written By saleehs gerrard on Friday, April 11, 2014 | 06:03


Walaupun sudah lebih sebulan, kisah pesawat MH370 milik Malaysia Airlines yang hilang pada 8 Mac 2014 lalu terus menjadi topik hangat sehingga kini. Kisah misteri kehilangan pesawat tersebut masih lagi menjadi persoalan seluruh dunia akibat usaha mencari pesawat terbabit masih lagi gagal sehingga kini.

Pelbagai usaha telah dijalankan. Malangnya masih lagi buntu walaupun terdapat petanda-petanda awal atau signal yang berkaitan pesawat telah diperolehi. Akibatnya mula timbul berbagai persepsi dari orang ramai bahawa mainan apakah yang sedang ditontonkan kepada dunia.

Sebenarnya saya bukanlah nak ulas lebih-lebih mengenai pencarian MH370 ini apatah lagi nak menambah-nambahkan lagi teori-teori mengarut tragedi kehilangannya. Bagi saya cukuplah sekadar artikel sebelum ini meluahkan apa yang terbeku dihati saya selama ini. Maklumat-maklumat sulit yang diperolehi sudah memadai bagi saya untuk membayangkan apa sebenarnya yang telah berlaku dan sedang berlaku. Walaupun ia tidak 100% tepat, tetapi saya yakin bahawa jawapan tersebut ada persamaannya. Disini bukanlah saya menyatakan bahawa saya sudah bosan dan langsung tidak mahu ambil tahu dengan berita-berita terkini tentang kisah pencariannya, tetapi fokus saya lebih menjurus kepada kesan serta akibat yang bakal berlaku selepas ini dan seterusnya.

Apakah perlu saya menyatakan jawapan saya mengenai persoalan misteri kehilangan MH370 ini disini? Mungkin tidak. Selain menghormati waris-waris mangsa penumpang dan kru MH370 ini, saya juga tidak mahu kenyataan saya disalah ertikan dan juga boleh membawa kepada fitnah akhir zaman yang sedang giat berlangsung kini. Saya juga menulis artikel bukanlah bertujuan untuk mengejar rating blog seperti sesetengah orang lain, tetapi cukuplah sekadar perkongsian yang bermanfaat untuk semua.

Sehingga kini saya pasti sudah ramai orang terutamanya rakyat Malaysia sendiri yang sudah mula bosan dan tidak ambil pusing pun MH370 ini akibat masa yang terlalu lama diambil untuk menyelesaikannya. Secara sedar atau tidak, itulah plan tangan-tangan ghaib ini untuk membuatkan anda bosan dengan melengah-lengahkan masa bagi memudahkan plan yang seterusnya dilancarkan dalam misi menjayakan agenda mereka.

Berapa ramai yang sudah sedar, baru sedar dah masih tak sedar-sedar lagi dengan apa yang bakal menimpa diri kita, ahli keluarga kita, bangsa Melayu kita, agama Islam dan negara Malaysia yang kita cintai selepas ini? Tahukah kita bahawa tragedi MH370 ini adalah bypass ataupun jambatan bagi mereka-mereka menghalalkan cara untuk menjajah, mengkhianati serta menganiaya bumi bertuah ini. Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa walaupun negara ini sudah lama merdeka tetapi sebenarnya kita masih lagi dijajah tanpa sedar. Jika sebelum ini kita menganggap penjajahan dalam perlembagaan negara, penjajahan minda fikiran seperti hiburan dan corak kehidupan, penjajahan sistem dan teknologi adalah perkara biasa, tetapi apa yang pasti penjajahan luar biasa seperti penindasan dan kekejaman pula bakal berlaku selepas ini.

Mungkin anda anggap apa yang saya perkatakan ini sebagai provokasi untuk sesuatu kepentingan ataupun cuba menghuru harakan keadaan. Bagi mereka yang tidak menggunakan akal fikiran pemberian Allah S.W.T dengan sabaik-baiknya untuk berfikir pasti itulah jawapannya. Tetapi bagi mereka yang suka mencari, mengkaji, menilai serta mendalami sesuatu perkara pasti akan menyokong kenyataan saya. Bagi yang masih tergantung ditengah-tengah dan ingin bersama-sama mencari kebenaran, anda boleh jadikan Shah Paskal dan blognya, Brado Kapak cari disini dan disini, Ahmad Ansor Batubara cari disini dan disini, Kamal Hisham Jaafar dan blognya serta ramai lagi mereka-mereka yang berani merungkai tentang agenda-agenda menjahanamkan negara. Anda googlelah untuk mencari maklumat. Sesiapa yang rajin mencari pasti akan menjumpainya. Kajilah, saringlah dan rungkailah mengikut akal fikiran waras anda kerana setiap artikel tersebut pasti akan ada salah dan silapnya. Jadi anda sahajalah yang boleh menjawab kebenaran tersebut.

Oklah. Mari kita kembali berpijak dibumi yang nyata. Mari kita selami tragedi demi tragedi, pergolakan demi pergolakan dan perperangan demi perperangan yang sedang melanda dunia bahkan dalam negara kita ini sendiri. Sebenarnya itu semua masih lagi dalam kategori pertengahan dan sedang berjalan kearah tahap yang lebih kritikal lagi nanti. Apa yang anda tahu mengenai HAARP, Particle Accelaration dan juga Superstring Technology? Pernahkah anda dengar tentang benda-benda ini?

HAARP (High Frequency Auroral Research Program) adalah suatu program dimana ia boleh mengawal tenaga unsur alam dan mengawal cuaca serta melumpuhkan satelit. Ini bermaksud mereka akan memerangi kita dengan cara perubahan cuaca seperti gempa bumi, tsunami, kemarau dan sebagainya. Tahukah anda bahawa tsunami besar yang melanda Aceh pada tahun 2004 itu adalah berpunca dari percubaan program HAARP? Mungkin aneh mendengarnya tetapi itulah hakikat yang perlu kita terima. Jika masih belum yakin, ingatlah bahawa ketika hampirnya kiamat, akan berlaku kemarau selama 3 tahun. Pada ketika itulah dajjal dengan ftnah-fitnahnya akan menawarkan kepada kita jalan penyelesaian. Dimana dajjal akan menunjukkan kepada kita bahawa disesebuah kawasan lain tanahnya subur dan tidak kemarau.

Maka dengan akan terjadinya perkara ini kita dapat membuat kesimpulan sistem HAARP ini adalah sistem yang menjadi punya dan penawarnya. Lihat sahaja sekarang, padang pasir di negara arab telah pun pernah dilanda banjir. Tanahnya dahulu adalah gurun kini sudah mula menghijau. Pada tahun ini sahaja negara kita sendiri telah menghadapi perubahan suhu dan cuaca yag ketara. Selepas musim banjir melanda, kita dilanda pula dengan musim sejuk melampau. Sesetengah kawasan suhu mencecah sehingga ke 17 °C pada waktu malam. Kemudiannya negara kita dilanda kemarau berminggu-minggu lamanya. Bukankah itu contoh yang benar? Jangan terkejut pula kalau tiba-tiba salji pun boleh turun dinegara kita. Tengah berfikir-fikir gak ni, dalam musim kemarau, kes demam denggi meningkat lebih dari biasa. Bukan ke nyamuk membiak di tempat air yang bertakung? Musim kemarau banyak ke air yang bertakung. Fikir-fikirkan.
Diriwayatkan oleh Ahmad yang diterima dari Asma binti Yazid al ansariah:-
“Pada suatu hari, Rasulullah saw datang ke rumahku. Baginda menceritakan perihal Dajjal lalu berkata; Tiga tahun menjelang kedatangan Dajjal akan terjadi kemarau dan saat kekeringan. Pada tahun pertama langit menahan satu pertiga air hujan dan bumi menahan sepertiga tumbuhannya. Pada tahun kedua langit menahan dua pertiga air hujan sedangkan bumi menahan dua pertiga tumbuhannya. Pada tahun ketiga langit menahan kesemua hujannya, begitu juga bumi menahan kesemua tumbuhannya.”
Particle Accelaration adalah teknologi seperti big bang iaitu teknologi zarah kecil boleh membesar dan mencipta letupan. Manakala teknologi Superstring adalah satu teknologi black hole dimana teknologi zarah kecil boleh menyedut banyak benda besar seperti unsur alam, sumber tenaga dan barang pejal. Anda boleh menonton filem "THOR" dimana teknologi superstring ini ada digambarkan didalam filem tersebut. Sebenarnya saya masih lagi dalam proses mengkaji apa sebenarnya kedua-dua program ini. Oleh yang demikian untuk saya menerangkan lebih detail rasanya masih lagi belum mampu. Jadi marilah kita sama-sama mengkajinya.

Sebenarnya banyak lagi perkara yang bakal berlaku. Antara lainnya perjanjian TPPA serta peralihan kuasa yang bakal berlaku. Apa itu perjanjian TPPA? Sila baca disini dan disini untuk maklumat lanjut. Bab peralihan kuasa kita tunggu selepas big bos USA tu datang ke Malaysia. Teori R.A.H.M.AN sudah sampai ke penghujungnya maka akan ada pula teori dan agenda baru akan muncul. Jangan terkejut seandainya Anwar Ibrahim akan jadi PM. Dan jangan terkejut juga seandainya  kalau kita akan mendapat PM wanita pertama dalam sejarah. Saya berfikir-fikir bila Anwar akan menyatakan PRK kajang yang lalu adalah langkah drastik untuk menawan Putrajaya. Dengar-dengar beliau nak hijack Putrajaya. Bagaimana cara beliau nak melakukan, saya pun kurang pasti. Tetapi seandainya ia benar-benar terjadi, apa yang saya dapat membayangkan, pasti akan berlaku kekecohan yang lebih besar lagi.

Bagaimana kekecohan itu berlaku, anda cuba bayangkanlah sendiri. Penyelesaiannya campur tangan kuasa luar. Sama jugalah kesnya macam MH370 ini. Ibarat sambil menyelam minum air, kuasa luar inilah yang menjadi punca pertelagahan, dan kuasa luar ini jugalah menjadi hero mencari jalan penyelesaian bersyarat. Akhirnya segala rahsia negara bertelanjang dibogelkan. Beginiah cara-cara mereka untuk menakluki dan merampas sesuatu yang dimiliki dalam negara yang mereka idam-idamkan. Tak perlu susah-susah menghantar tenteranya untuk berperang. Cukup sekadar melaga-lagakan fahaman rakyat dengan isu-isu serta fitnah yang boleh menaikkan kemarahan. Akhirnya bangsa itu sendiri akan berpecah kepada puak-puak yang berlainan fahaman dan mewujudkan persengketaan dan sanggup berbunuh-bunuhan. Begitulah yang terjadi kepada krisis negara-negara arab yang sedang melanda. Hanya memerlukan sedikit lakonan dari proksi-proksi mereka, matlamat mereka tercapai. Nauzubillah min zalik.

Itulah hakikat yag harus kita terima. Kita sebagai rakyat selama ini sememangnya mudah ditipu oleh pemimpin-pemimpin atasan. Pemimpin hari ini lebih menjurus kepada kepentingan dan agenda diri sendiri berbanding menyebarkan lagi syiar Islam. Adakah bagus amalan sistem demokrasi yang diamalkan oleh negara kita ini?. Inilah sistem yang terus menindas rakyat. Selagi ada penyakit Al Wahn didalam diri manusia, selagi itulah penganiayaan terus berleluasa. Menang sorak kampung tergadai. Rasa menyesal pula dulu keluar mengundi. Mengharapkan boleh melakukan perubahan, rupanya semua parti sama sahaja. Terfikir juga diakhirat kelak nak jawab apa akibat tersalah pilih pemimpin. Astaghfirullahal ‘Adzim.....

Sesungguhnya apa yang terjadi sekarang sudah dinyatakan di dalam Al Quran dan Al Hadis. Kita mengetahuiya tetapi kita terus lalai untuk mengingati dan mengamalkannya. Selagi ada masa yang terluang kembalilah kita ke pangkal jalan. Bersedialah dengan fitnah-fitnah akhir zaman yang berterusan akan menerpa kita. Tiada gunanya kita beramal tetapi gagal menangkis fitnah-fitnah akhir zaman. Amalkanlah untuk membaca malah menghafal Surah Al-Kahfi 10 ayat yang pertama dan 10 ayat yang terakhir serta doa selepas tahiyyat akhir sebelum salam setiap solat bagi menghindari fitnah dajjal yang maha dasyat.

Akhirnya saya tidak memaksa untuk anda menerima apa yang saya nukilkan bulat-bulat. Apa yang saya tekankan disini agar kita lebih bersedia untuk menerima apa sahaja peristiwa yang bakal berlaku nanti dengan tabah. Anda kajilah dan berusahalah mencari kebenaran. Orang yang berjaya adalah orang yang rajin berusaha dan mencari. Kembalilah kepada ajaran Islam yang sebenar dan ingatlah pada yang mencipta kita iaitu Allah SWT. Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka sendiri yang mengubahnya.
Dengan sebab (kisah pembunuhan kejam) yang demikian itu kami tetapkan atas Bani Israil, bahawasanya sesiapa yang membunuh seorang manusia dengan tiada alasan yang membolehkan membunuh orang itu, atau (kerana) melakukan kerosakan di muka bumi, maka seolah-olah dia telah membunuh manusia semuanya; dan sesiapa yang menjaga keselamatan hidup seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya. Dan demi sesungguhnya, telah datang kepada mereka Rasul-rasul kami dengan membawa keterangan yang cukup terang; kemudian, sesungguhnya kebanyakan dari mereka sesudah itu, sungguh-sungguh menjadi orang-orang yang melampaui batas (melakukan kerosakan) di muka bumi. - Surah Al Maaidah, Ayat 32



BPL 2013/14 (Game 33) - West Ham 1-2 Liverpool

Written By saleehs gerrard on Monday, April 7, 2014 | 04:21


Dua jaringan melalui penalti menunjukkan tuah terus menyebelahi pasukan Liverpool. Kedua-dua jaringan penalti tersebut berjaya disempurnakan oleh kapten Liverpool Steven Gerrard untuk melakar kemenangn 1-2 menewaskan West Ham di Upton Park.

Seperti yang dijangkakan, Liverpool pasti akan menerima tentangan sengit oleh pasukan-pasukan di kelas pertengahan malah bawahan liga. Barisan tengah dan pertahanan West Ham pada perlawanan ini sememangnya amat kebal dan terlalu sukar untuk ditembusi oleh skuad penyerang Liverpool.


Kepekaan dan keterlanjuran pengadil sedikit sebanyak membuatkan kita memujinya malah kita akan memakinya. Untuk memuji pengadil sudah tentulah dengan keputusannya untuk menghadiahkan dua sepakan penalti kepada Liverpool. Keterlanjurannya pula ialah jaringan kontroversi West Ham yang dihasilkan berpunca dari kekasaran Andy Carroll terhadap Mignolet sebelum disudahkan oleh Guy Demel. Jika dilihat selepas kejadian tersebut, penjaga garisan sudah pun mengangkat bendera menandakan ada kekasaran yang telah berlaku. Walau bagaimanapun, selepas pengadil dan penjaga garisan berbincang, akhirnya keputusan sepakat telah diperolehi untuk menghalalkan jaringan tersebut.


Minggu ini bukanlah perlawanan bertuah untuk Suarez apatah lagi Sturridge. Dalam banyak-banyak percubaan, dua kali Suarez dihampakan oleh palang gol membuatkannya terus menggigit jari. Sturridge sukar untuk bergerak bebas apabila dikawal rapi oleh pertahanan West Ham. Kalau adapun percubaanya langsung tidak merbahayakan penjaga gol.

Sakho yang terlalu lama bercuti telah digandingkan semula bersama Skrtel. Gandingan mereka sama seperti dahulu terbukti kental walaupun adakalanya terlepas pandang. Memasukkan Lucas diawal separuh masa kedua untuk menggantikan Coutinho sememangnya dialu-alukan. Kelibatnya telah banyak membantu mengerakkan kembali kuasa menyerang dengan lebih tersusun. Tidak cukup dengan itu juga, posisi tengah bertahan yang digalasnya cukup membantu untuk menangkis asakan yang cuba dilakukan oleh pemain West Ham.


Secara keseluruhannya, Liverpool perlu untuk lebih berusaha dalam setiap perlawanan tanpa memandang rendah terhadap pasukan lawan bagi memastikan terus berada dipuncak liga. Hanya tinggal 5 perlawanan sahaja lagi untuk ditempuhi bagi merealisasikan impian menjadi juara liga. Peluang yang terhidang seharusnya tidak dipersiakan. Sedikit kesilapan yang membawa tercicir dari memungut 3 mata penuh dalam setiap perlawanan pasti akan mengundang kecelakaan di penghujung musim. Jangan sampai ada pasukan lain memintas diselekoh terakhir membuatkan Liverpool menggigit jari. Next game bertemu pasukan Manchester City. Harap pemain Liverpool tidak bermasalah untuk mengutip 3 mata berharga. YNWA.


WEST HAM UNITED : Adrian, Reid, Nolan (Nocerino), Tomkins, Armero, Carroll, Taylor (Jarvis), Noble, Demel, Diame (C.Cole), Downing
SUBS : Jaaskelainen, Jarvis, C.Cole, J.Cole, Potts, Johnson, Nocerino

LIVERPOOL : Mignolet, Johnson, Flanagan, Sakho, Skrtel, Gerrard, Henderson, Coutinho (Lucas), Sterling, Suarez, Sturridge (Toure)
SUBS : Jones, Toure, Cissokho, Lucas, Moses, Allen, Aspas


Highlights & All Goals ~ West Ham vs Liverpool... by bruceblack0106


wilayah anfield"

WAKTU SEKARANG

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. REZEKI ITU DATANGNYA DARI USAHA YANG IKHLAS. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger