Headlines News :
Home » » Pekena shisha di Downtown Cheras.

Pekena shisha di Downtown Cheras.

Written By saleehs gerrard on Friday, August 27, 2010 | 07:40

Ari ni aku nak berkongsi cerita pula berkenaan dengan shisha. Apa tu shisha?. Ramai yang tau dan mungkin juga ada yang tak tau.

Shisha ni panggilan dalam bahasa arab. Kalau kat india diorang panggil Hookah. Maksud dia “waterpipe”. So dalam Bahasa Melayu, Paip Air ke maksud dia? Erk! Ah abaikan! Prosesnya senang. Masukkan flavour dalam tempat dia, then letak batu arang panas kat atas dia yang kemudiannya disedut melalui satu pipe. So udara dari atas akan melalui arang panas tadi kemudian melalui flavour dan terus masuk ke air yang kemudiannya asapnya terus dialirkan ke paip yang korang sedut tadi. Simple as that

Shisha ni tak bahaya langsung pun. Macam korang sedut bau buah-buah macam tu la perginya. Jangan korang campur benda pelik-pelik sudah lah. Tapi jangan hisap selalu’lah sebab orang kata boleh kena paru-paru berair. Betul ke? Ada lagi satu maklumat aku baca, walaupun Shisha ni tak merbahaya, tapi sekali session Shisha bersamaan dengan 200 batang rokok. Gosh!! Biar betul? Apapun even benda ni tak bahaya korang jangan la hisap depan orang tua-tua sebab tanggapan diorang selalunya membuatkan korang nampak seperti tak senonoh (tak pasal-pasal). Maklumlah dalam cerita Ali Baba Bujang Lapok pun, si Ali Baba layan candu guna pipe Shisha ni.

dari kiri: firdaus, mukmin, aku, fareez, nazim & zaidi 

 Dua orang lagi yang belum tersenarai : 
Shidee (dua dari kiri) Fahmi (tengah)

Di pendekkan cerita malam tadi aku & kawan2 sekerja aku ( Nazim, Zaidi, Shidiee, Fahmi, Fareez, Firdaus & Mukmin) merayau pegi ker Downtown Cheras. Korang taukan kat mana Downtown Cheras ni. (Kalau tak tau, pegi search kat google maps). Dah lama kita orang tak berjalan bersama2. So malam tu kita orang servey2 & borong2 ler apa yang patut kat downtown ni. Masing2 nak cari baju raya, seluar raya, mungkin juga spender raya kot..hehheh. Puas tawaf gerai2, jam dah menunjukkan pukul 4 pagi. So perut pun dah minta diisi. Sahur ler pe lagikan.. Sampai di medan selera Bazar, terpandanglah kat satu sudut mamat yang berniaga shisha ni. terkeluar ler keinginan nak melayan menatang ni. Maklumlah, dah berzaman aku tak layan. Bila keluar ramai2 macamni, barulah berselerakan. Kalau sorang2 nak layan, berapa jam nak habis tu.. huhuhuh..

macam muka tak penah jumpa shisha jer ni..

nilah muka tak hisap rokok tapi layan shisha. 
Jangan pitam dah ler..

Selesai makan kita orang pun melantak ler shisha ni bergilir. Sambil2 hisap ni. teringat ler aku zaman muda2 dulu (zaman bujang ler). Maka semerbak bau strawberi angur meresap diruang udara. Aku terkejut juga bila tengok kawan2 yang tak hisap rokok ni pun join sama melayan. Tapi apa ada kisah. Sebab memang aku penah jumpa pun spesis2 macam ni. Tak merokok, tapi layan shisha. Klau lebih teruk lagi layan g***a. hehehehh.. Tapi tu dulu punya cerita ler.. Zaman muda2 ler katakan..heheheh.

Aku melayan sambil santai.....feel maa....

sedut2.. jangan tak sedut. sedut sampai rasa arang yer.

mereka2 yang terlanjur..
Setelah puas makan & melayan shisha, jam pun dah pukul 5.15 pagi. So kita orang pun meninggalkanlah tapak2 kaki kami di downtown dengan plan ada peluang lagi keluar beramai2, nak layan lagi shisha. Tapi entah bila ler.. Sebab bila geng2 berlainan shif, memang susah nak ngam waktunya. Sekurang2nya kepada sahabat ku yang nak mendirikan rumah tangga raya ni (Nazim), mungkin nilah penghabisan sisa2 enjoy dizaman terunanya..(alaa.. nanti kalau dah takde teruna pun, lain clear ley lagi jalan2 sama.) heheheh..

ni pe kes?  kepala ada pusing ker?

Pe2 hal " Selamat Pengantin Baru" pada Nazim  yang akan melangsungkan perkahwinannya seminggu selepas raya. Semoga bahgia ke anak cucu.. Amin...
Share this article :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

wilayah anfield"

WAKTU SEKARANG

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. REZEKI ITU DATANGNYA DARI USAHA YANG IKHLAS. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger