Headlines News :

SABAR MENGHADAPI UJIAN

Written By saleehs gerrard on Saturday, January 2, 2010 | 20:58

MENGUNGKAP perkataan sabar, tenang, jangan marah, jangan ikut hati, jangan gopoh dan reda kepada orang lain memang mudah. Itulah kata-kata azimat sebagai tanda simpati dan nasihat kepada individu berdepan MUSIBAH atau KEADAAN memerlukan kesabaran untuk menghadapinya.

Namun, ternyata amat payah untuk diri sendiri mengamalkan sikap sabar. Ketika menghadapi MUSIBAH atau KEADAAN yang mengatasi daya ketabahan fizikal dan mental, memang amat sukar BERSABAR. Sebab itu, individu dalam keadaan sedemikian memerlukan sokongan emosi daripada orang lain.

Sabar bererti menahan diri ketika mengalami PENDERITAAN, MUSIBAH, keadaan TIDAK DIINGINI dan KEGAGGALAN. Sifat sabar juga diperlukan agar tidak mengikut kehendak hati atau perasaan mendorong melakukan perbuataan mendatangkan kemudaratan maupun keburukan.

Tanda sabar juga ialah apabila sanggup melakukan perkara yang sukar demi untuk mendapat kebaikan. ISTIQAMAH..dan KESUNGGUHAN yang TINGGI, serta sanggup melakukan sesuatu TUGAS juga termasuk dalam erti SABAR.

Dari sudut agama, sabar dikategorikan kepada Tiga(3) perkara:-

1) Menahan diri daripada perkara yang disukai, tetapi dilarang oleh agama.
2) Menahan diri daripada keadaan tidak disukai atau kesusahan yang dihadapi
3) Melakukan perintah Allah S.W.T.

Sifat sabar amat dituntut dalam islam. Banyak kebaikan diperolehi oleh mereka yang BERSABAR. Sesungguguhnya Allah S.W.T., tidak mensia-siakan amalam hamba-Nya yang bersabar dengan diganjar kebaikan di dunia dan akhirat.

Banyak perbuatan disukai manausia tetapi ditegah oleh agama. Perbuatan itu tentunya mendatangkan keburukan jika dilakukan. Islam menetapkan peraturan hidup agar menjauhkan perbuataan keburukan maupun memudaratkan.

Nafsu manusia mudah tertarik kepada perbuatan mendatangkan kepuasaan sementara. Bisikan syaitan menyebabkan nafsu cenderung melakukan perbuatan yang ditegah. Individu yang tidak melakukan perbuatan itu akan terasa rugi…kononnya…sedangkan orang lain menikmatinya dengan rasa puas.

Justeru, sifat sabar penting untuk menghalang diri turut terbabit perbuatan mendatangkan keburukan itu. Kesabaran dalam katogeri ini ada manifestasi kepada tanda bertaqwaa, yakni takut melakukan perbuatan yang ditegah.

Bersabar dalam katogeri kuat menghadapi MUSIBAH banyak situasinya. Perkara yang menyusahkan keadaan fizikal dan rohani kerap dihadapi silih berganti. Kematian, penyakit berbahaya, kerugian harta benda dan kejadian tidak menyenangkan mseti dihadapi dengan sabar.

Kesabaran menghadapi ujian dapat memberi ketenangan menerima ujian daripada Allah S.W.T.,. Banyak kebaikan terselindung disebalik sesuatu kejadian. Terimalah itu sebagai Qada dan Qadar yang ditentukan oleh Allah S.W.T.

Namun, kita wajib berusaha mengelak daripada ditimpa perkara buruk. Melakukan tindakan pencegahan adalah sebahagian daripada usaha yang mendapat balasan kebaikan. Kita tidak boleh berserah pada TAKDIR semata-mata. Dikatakan TAKDIR hanya selepas usaha dilakukan.

MUSIBAH antara cara Allah S.W.T menguji kesabaran hamba-Nya…Firman Allah S.W.T….yang bermaksud…”Dan sesungguhnya akan Kami berikan ujian kepadamu dengan sedikit KETAKUTAN, KELAPARAN, KEKURANGAN HARTA, JIWA, dan BUAH-BUAHAN. Dan berikan berita GEMBIRA kepada orang yang SABAR” ( Surah al-Baqarah.. ayat 155).

Individu memliki IMAN yang teguh, nescaya tidak rasa keluh kesah menerima ujian dari Allah S.W.T., Mereka tenang dan bersabar atas apa yang menimpa. Pada masa yang sama usaha untuk mendapat kebaikan diteruskan tanpa JEMU.

Dari situ, Allah S.W.T., memberi balasan yang lebih baik. Bahkan, banyak individu yang bersyukur menyatakan kebaikan diperolehi hasil usaha selepas pernah menerima MUSIBAH sebelumnya.

Firman Allah S.W.T. , bermaksud:… “ Dan sesungguhnya Kami akan membalas orang yang sabar dengan memberikan pahala lebih baik daripada apa yang dikerjakan oleh mereka”. ( Surah an-nahl, ayat 96)

Orang sabar sentiasa mendekatkan dirinya di sisi Allah S.W.T.. Iman dan Taqwaanya semakin teguh. Hatinya tabah berserah kepada Allah S.W.T., Dalam hatinya tetap BERIKTIKAD dan YAKIN bahawa apapun yang dialaminya tidak sekali-kali menyebabkan dia menyekutukan Allah S.W.T.


Individu bersabar tetap memohon pertolongan dan doa kepada Allah S.W.T., tanpa sedikit berpaling mencari pertolongan kepada lain. Hal demikian tidak sia-sai kerana sesungguhnya Allah S.W.T. akan senantiasa bersamap-sama dengan orang SABAR.

SEGALA apa yang terjadi ketentuan daripada Allah S.W.T., Hamba bertaqwaa senantiasa melakukan perkara yang disuruh dan menjauhkan apa yang dilarang oleh-Nya

Katogeri sabar dan tekun melakuikan sesuatu tugas juga penting dijadikan amalan. Kebanyakan usaha memerlukan masa yang lama, baru mencapai apa yang diingini maupun diimpikan. Kesabaran amat perlu ketika berdepan dengan kegagalan. Ia mengelakkan diri daripada berputus asa dan tidak mahu meneruskan perjuangan.

Individu yang bersabar menerima setiap kegagalan sebagai satu cabaran untuk berusaha lebih gigih. Sikap itu membuka peluang untuk berjaya dengan cemerlang. Usaha untuk berjaya dilakukan dengan fikiran lapang dan lebih berhemah.

Mengapa mesti MARAH dengan KEGAGALAN??? ?, Sepatutnya kegagalan dijadikan sandaran perangsang untuk berusaha lebih gigih secara KONSISTEN. Kejayaan hasil usaha lama dan menghadapi kesukaran lebih bermakna dan dihargai.

Kejayaan tokoh ternama dalam bidang masing-masing dicapai hasil daripada sikap sabar dan tekun dalam usaha yang dilakukan. Mereka terpaksa menghabiskan masa dan tenaga untuk mencapai apa yg dihajati.

Individu yang tidak BERSABAR sesungguhnya menjadi RAKAN SYAITAN yang sering mencetuskan KEROSAKKAN dengan API KEMARAHAN. Syaitan menggalakkan sikap TIDAK SABAR untuk merosakkan KEHIDUPAN MANUSIA.

Share this article :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

wilayah anfield"

WAKTU SEKARANG

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. REZEKI ITU DATANGNYA DARI USAHA YANG IKHLAS. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger