Headlines News :
Home » » Peribahasa moden.

Peribahasa moden.

Written By saleehs gerrard on Friday, May 21, 2010 | 18:06

 
1. Lembu punya susu, Nestle dapat nama.

Maknanya:
 
 Macam mana keras bekerja pun, macam mana nya canggih idea kita pun,
 last last, boss jugak yang dapat nama.
 Apakan tidak, kat dalam management meeting, mana kita tau apa yang boss khabarkan kat ketua boss.

2.  Melepaskan batuk di dalam lift.

Maknanya:
 
 Hello! Kalau nak lepaskan penyakit atau kuman tu carilah
tempat yang sesuai! Janganlah di tempat awam yang tertutup.

3.  Seperti anjing jantan dengan  anjing betina.

Maknanya:
 
 Dua orang  yang  pantang bertemu. asyik nak berasmara saja.

4.  Sepandai-pandai lalat terbang akhirnya ke najis jugak dia hinggap.

Maknanya:
 
 Orang kalau dah perokok tu. kalau dia berenti.  akhirnya dia gerenti start balik punyer.

5.  Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.

Maknanya:
 
 Jangan macam bagus.  pasal  yang  macam bagus tu lah selalunya tak bagus.

6.  Biar putih tulang jangan kuning gigi.

Maknanya:
 
 Macam mana nya hensome ke, macho ke, hero ke, kalau gigi tu tak jaga, kuning-berkarat, jangan lah cubal nak mengurat.
Geli-geman di buat nya.

7.  Kalau tidak ada angin masakan satu MRT boleh bau busuk?

Maknanya:
 
 Ada orang kentotlah tu.

8.  Seperti kacang lupakan mamak kacang putih.

Maknanya:
 
 Orang  yang  tak sedar diri. tak kenang jasa baik orang  yang  mula-mula mempopularkan dia.
 

9.  Ada udang di sebalik udang lain

Maknanya:
 
Jangan  sangka  yang  duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang. check betul-betul, mesti ada seorang lagi.
kat bawah ke.  kat tengah ke. tengah baring ke.

10.  Hidung tak mancung, gigi pulak yang mancung.

Maknanya:
 
 :"maknanya. . .maknanya."

Jangan nak tersengih-sengih kat depan PC.
 Pergi buat kerja sekarang.
Ini dah masuk waktu magrib. bagi yang berugama islam tak reti-reti nak pergi sembahyang?

 
Share this article :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

wilayah anfield"

WAKTU SEKARANG

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. REZEKI ITU DATANGNYA DARI USAHA YANG IKHLAS. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger