Headlines News :
Home » , , » 50 Password yang paling digemari

50 Password yang paling digemari

Written By saleehs gerrard on Tuesday, January 18, 2011 | 01:41

kumpulan yang dikenali sebagai Gnosis melancarkan serangan hacker berprofil tinggi pada rangkaian yang paling popular di dunia blog. Mereka mendakwa bahawa telah hack 1,3 juta password pengguna, 188,279 telah ditunjukkan kepada orang ramai. Ini adalah 50 password popular yg terlalu "lemah". 


Nampak x carta kat atas tu, pengguna paling suka pakai password 123456. Penggunaan password yg x selamat cmtu boleh mengundang risiko kepada pemilik2 blog tue. Xtau la sama ada diorang mmg suka nombor tu @ diorang mmg xtau pasal keselamatan dalam internet. Kalo hacker tu jenis baik xpala sb diorang ni hanya nk uji2 ja, kalo yg jahat2 tu abis la.Kemungkinan diorang akan guna akaun korang utk wat jahat...

Untuk mengelakkan blog2 korang kena hack, jgn la pakai password yg mudah2. Pakai la password yg "strong". Strong maksudnya password korang tu adalah gabungan huruf dan nombor. Contohnya sekolah1981, nak hack password yg guna gabungan huruf dan nombor lebih susah. Jadi kalo sebelom nie korang x pikir sgt soal password korang, lepas baca entry nie hati2 la.  

 
Share this article :

7 comments:

  1. ngeh ngeh ngeh,..

    selalunye password yg ringan ni utk
    orang2 yg baru mula2 daftar blog/account.
    orang baru belajar guna internet.

    ReplyDelete
  2. nasib baik password aku agak best...hehehhehe

    ReplyDelete
  3. aishh..mals betul la nk pakai password y strong2..huhu

    ReplyDelete
  4. yg senang2 jer diorg wat..nk senang ingat tp bahaya utk kita..

    ReplyDelete

wilayah anfield"

WAKTU SEKARANG

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. REZEKI ITU DATANGNYA DARI USAHA YANG IKHLAS. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger