Headlines News :
Home » , » Ohhh.. modemku, kenapalah tak boleh nak connect internet?

Ohhh.. modemku, kenapalah tak boleh nak connect internet?

Written By saleehs gerrard on Sunday, November 28, 2010 | 02:02

"Bantulah aku setting semula modem TP-LINK model TD-W901G (wireless G-ADSL2+ Modem Router)"


Hari ni, genaplah seminggu aku berpuasa melayari internet kat rumah. Bukan mogok atau sibuk, tapi gara2 modem aku kena sambar petir minggu lepas, membuatkan aku mati kutu dibuatnya. Sebelum kejadian, isteri aku ada gak tanya2, tak ada apa2 ke hujan2 & kilat sepoi2 bahasa ni. Aku cakap, ok jer, sebab tak ler nampak bahaya mana pun. Jadi aku terus je ler melayan BW.

Tapi dah memang takdir nak kena. Walaupun hujan tak ler selebat mana, Tapi tiba2 jer, kilat berdentum bagai nak pecah gegendang ni. Apa lagi, meletup ler aku punya modem & bergelap seketika rumah aku. Huh, panik sekejap. On semula kat suis utama, aku cepat2 check modem, laptop & tv. Nasib baik Modem jer yang kantoi, TV dengan laptop masih ok lagi. Menyesal dah tak berguna, tahan telinga jer kena bebel dengan isteri aku. huhuhu.

Esoknya aku hantar Modem TP-LINK TD-W8901G aku ni ke kedai sebab masih ada waranty lagi. So tokey kedai tu cakap, kenalah tunggu sekurang2nya 2 minggu atau sebulan baru ada keputusan. Aduhhhh.. mau jadi orang bodoh aku kat umah ni. So melilau ler aku bertanyakan kepada kawan2 kot ada modem2 lebih. Tanya punya tanya, aku ingat aku sorang jer yang modem kena tembak, rupanya ramai. Siap rumah yang TVnya meletup pun ada. Jadi harapan tinggal kenangan jer le.

Tengahari tadi, tokey kedai tu telefon aku. Dah boleh ambil yang baru. Punyalah bersemangat. Bangun2 tido, dengan tak payah mandinya, terus aku pergi pekan Banting tuntut harta. Sampai rumah, terus buat connection. On2 PC aku, aik? rosak juga ke. PC hidup, tapi monitor gelap je. Check punya check, sah PC aku pun terjebak gak disambar petir. Pelik juga. Padahal aku tak on pun PC aku masa kejadian. Mungkin network kabel dari modem ni kot puncanya. Emmm.. Aku cuba pulak setting menggunakan laptop aku. setting punya setting, masih gak aku tak boleh browse internet. Wireless signal dapat, tapi tak boleh nak connect. Direct guna kabel pun sama gak. aduh.. Last2 aku telefon TM, tanya apa problem. Macam biasa kalau operator tu terror, pasti dia akan bagi panduan nak buat macam ner. Ni aku rasa kurang sikit le, sebab dia hanya tanya line telefon ok ke tak?, Modem baru ke lama?. Last sekali dia akan hantar report supaya juruteknik dia akan check. Huhuhuhu.. Kempunan lagi aku..

Tapi aku rasa, aku yang tak betul settingnya. Lagipun aku ni bukanlah expert sangat bab2 ni. Aku main belasah je. Main ikut buku panduan je. Ingat tapak dah ada, senang le nak connect. Rupanya lagi pening.

So ada tak sapa2 yang boleh membantu aku?

ni aku terangkan secar ringkas cara aku setting tadi.

1. Jenis Modem : TP-LINK TD-W8901G wireless G-ADSL2+ Modem Router.
2. Yang kena sambar petir dulu pun modem medel ni juga. Tapi aku setting kat PC aku. Disebabkan PC aku dah terjebak juga, aku terpaksa guna laptop. (Window 7)
3. Macam biasa dengan buku panduan aku setting menggunakan Web Browse. dgn IP no. (192.168.1.1)
4. Lepas tu aku isikanlah ikut panduan yang ditetapkan dengan masuk Quick Start & Run Wizard
5. Lepas pilih time zone aku masukkan ler username & password streamyx.
6. kemudian VPI :0, VCI 33 & Conn. Type : PPoE LLC

Kemudian access point Wlan . 
1. aku masukkan nama SSID ,
2. broadcast SSID : Yes,
3. Authentication type :WPA2-PSK,
4. Encription : TKIP
5. Pre-Share Key: password

Bila dah aku buat semua tu, Aku tengok lampu kat medem tu masih juga 4 yang menyala sepatutnya 5 le kan.(power,ASDL, Wlan & Port) Enthernet tak menyala.Aku reset balik modem  & cuba setting menggunakan CD, tapi 1st2 lagi network adapter failed. Aku try troubleshoter, masih juga jawapan yang sama.

Sekarang ni aku tak paham, Apa dia network adapter tu?

Aku harap adalah yang sudi2 bantu aku yer.
Share this article :

22 comments:

  1. saya penah kena jugak masalah mcm ni..memang kilat tu datang dari modem sebab wayar ethernet tu masuk ke pc.sudahnya modem kena ganti baru tapi mujur free sebab ada waranty dgn streamx lg..

    pc pulak pi kedai, tukar motnerboard dan power..tu je la ubat dia..

    pengajaran lepas ni..ada ujan dan kilat baik cabut siap siap wayar telefon dr modem..kalau baca kat kotak modem tu dia dah bg amaran cabut wayar kalau tak guna..

    nak tinggal umah pun kena cabut wayar tu..takut kilat lagi..

    ReplyDelete
  2. psl setting modem tu tak tahu huhu..

    ReplyDelete
  3. bro vci dia tukar 33 ke 35..confirm boleh

    vci 35 utk malaysia

    ReplyDelete
  4. emmm.. mmg sepatutnya wayar tepon tu kena cabut.. masuk ni dah 4 kali kena petir. pun x serik2. 3 kali dengan modem riger TM, sekali dgn yg ni.. huhuhu. haru

    ReplyDelete
  5. makesure username@streamyx

    ppoE LLc(Auto dialing)connect cable or wirelesspass tenet masuk terus

    Rasanya masalh bro skrg Vci jer cuba tukar ke 35

    ReplyDelete
  6. aaa... entahla, skrg ni mmg on9 ngan broadband je... tak gna da streamyx sbb kabel tlefon slalu kn curi.. adeiii =.=''

    ReplyDelete
  7. ayah kite besenye kol orang die je kalo ade prob dgn modem

    ReplyDelete
  8. seri takde pengalaman soal ni. lain kali seri tak mau online kalau ada hujan dan petir. biasa buat gitu tapi sekarang dah tahu. susah kalau modem rusak patah kaki.

    ReplyDelete
  9. xdpt eden nk menolong... x reti bende2 gini...

    ReplyDelete
  10. errr . saya guna broadband je , sori ye x dapat nak tolong , hehe :)

    ReplyDelete
  11. sy da tukar link dgn kmu...:) n da jd flower kmu gak....

    ReplyDelete
  12. hohoho...penah 2 kali dah modem kena petir. Asal hujan je sikit dah tak online sebab dah serik ngan trauma...T___T

    ReplyDelete
  13. I really like what you guys are up too. This type of clever work and coverage!

    Keep up the terrific works guys I've incorporated you guys to blogroll.
    Have a look at my site : lower leg swelling

    ReplyDelete
  14. At this point - Especially if you have nerve pain, nausea, dizziness etc.
    Slowly lower that knee up to two days of the most prescribed medi Lyricas, the vertebral bodies and
    then exercised to release the spasms have stopped physical therapy.
    On bad days keep as active as you have to spend countless hours
    searching and sifting through appropriate exercises.


    Feel free to visit my blog post: neffs Acupuncture back pain
    Here is my website ... Neffs acupuncture back pain

    ReplyDelete
  15. Feebleminded wrists: On all fours, spread out your tendons linear
    from your thumb to your carpus, which in become inflames the sheath the tendons
    run through and through. Hockey players use their wrists impart to the painful sensation that you palpate in your workforce,
    particularly if you own carpal tunnel syndrome.


    My site; Carpaltunnelzone.com
    My weblog Licking carpal tunnel surgeons

    ReplyDelete
  16. Normal menstrual cycles at a time when we may not
    be a temporary one which is actually Prozac. Although it
    is a fungi and a history of the uterine muscles. All the other menstrual symptoms and also controls excess blood flow during her menstrual blood
    clots that pass with the logo and cup size printed in
    white on the cervix. There are many specific health
    reasons for the duration of menstruation.

    my webpage; positions help relieve menstrual cramps
    Also visit my webpage - positions help relieve menstrual cramps

    ReplyDelete
  17. A fasting Cholesterol visibility is are unaware of the fact that
    it is one of the requirements of a goodly consistence.
    Your teenager may too benefit from a are maybe one
    every two weeks.

    Also visit my web site :: can stop cholesterol medication you

    ReplyDelete
  18. It's nearly a lilliputian overwhelming, since the start out we've lastly gotten
    into a beat of packing material and unpacking, two-fold and triad
    room checks earlier acquiring in the car aiding resting tremors, inflexibility and drooling.



    my web page - Parkinson's disease specialists Cliffside Park

    ReplyDelete
  19. This is how Blogging that street came down into our plump for Pace.
    As you see, forwarding requires up to Google Adsense, they will shoes ads on
    your blog related to the topic of your Blog.

    Here is my blog: click here

    ReplyDelete
  20. This is how Blogging that street came down into our plump for Pace.
    As you see, forwarding requires up to Google Adsense, they will shoes ads on your blog
    related to the topic of your Blog.

    Feel free to visit my blog post click here
    my web page: click here

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAYA SEKELUARGA INGIN MENGUCAPKAN BANYAK TERIMAH KASIH KEPADA AKI NAWE BERKAT BANTUANNNYA SEMUA HUTANG HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARAN SAYA SUDAH BISA BUKA TOKO SENDIRI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN AKI YG TELAH MEMBERIKAN ANKA JITUNYA KEPADA SAYA DAN ALHAMDULILLAH ITU BENER2 TERBUKTI TEMBUS..BAGI ANDA YG INGIN SEPERTI SAYA DAN YANG SANGAT MEMERLUKAN ANGKA RITUAL 2D 3D 4D YANG DIJAMIN 100% TEMBUS SILAHKAN HUBUNGI AKI NAWE DI 085-218-379-259 ATAU KLIK SITUS KAMI PESUGIHAN TAMPA TUMBAL

      Delete

wilayah anfield"

WAKTU SEKARANG

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. REZEKI ITU DATANGNYA DARI USAHA YANG IKHLAS. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger