Headlines News :
Home » , » Kelab bolasepak terkaya didunia

Kelab bolasepak terkaya didunia

Written By saleehs gerrard on Friday, July 8, 2011 | 05:20

Zaman sekarang ni, apa saja boleh buat duit. Yang penting bijak berniaga. Terkini berdasarkan laporan Deloitte serta sumber Rauters, mereka telah mengeluarkan senarai kelab2 bolasepak yang terkaya didunia. Bila dah kaya tu dah tentu bisnes tuan punya kelab bagus. Dapat pula beli pemain2 ternama dengan harga2 diluar jangkaan. Tapi ada juga kelab yang terus dibebani hutang.

Apapun mari kita lihat senarai 10 kelab bolasepak yang kayaraya ni.

1. REAL MADRID

Posisi tahun sebelumnya : 1
Pendapatan dari tiket pertandingan : 101,4 juta euro
Hak siaran : 160,8 juta euro
Komersial : 139,2 juta euro

Jumlah pendapatan : 401,4 juta euro


2. BARCELONA FC

Posisi tahun sebelumnya : 3
Pendapatan dari tiket pertandingan : 95,5 juta euro
Hak siaran : 158,4 juta euro
Komersial : 112,0 juta euro

Jumlah pendapatan : 365,9 juta euro


3. MANCHESTER UNITED

Posisi tahun sebelumnya : 2
Pendapatan dari tiket pertandingan : 127,7 juta euro
Hak siaran : 117,1 juta euro
Komersial : 82,2 juta euro
Jumlah pendapatan : 327,0 juta euro



4. BAYERN MUNICH

Posisi tahun sebelumnya : 4
Pendapatan dari tiket pertandingan : 60,6 juta euro
Hak siaran : 69,6 juta euro
Komersial : 159,3 juta euro
Jumlah pendapatan : 289,5 juta euro



5. ARSENAL

Posisi tahun sebelumnya : 6
Pendapatan dari tiket pertandingan : 117,5 juta euro
Hak siaran : 89,0 juta euro
Komersial : 56,5 juta euro

Jumlah pendapatan : 263,0 juta poundsterling


6. CHELSEA

Posisi tahun sebelumnya : 5
Pendapatan dari tiket pertandingan : 87,4 juta euro
Hak siaran : 92,9 juta euro
Komersial : 62,0 juta euro
Jumlah pendapatan : 242,3 juta euro



7. LIVERPOOL

Posisi tahun sebelumnya : 8
Pendapatan dari tiket pertandingan : 49,9 juta euro
Hak siaran : 87,6 juta euro
Komersial : 79,5 juta euro
Jumlah pendapatan : 217,0 juta euro



8. JUVENTUS

Posisi tahun sebelumnya : 11
Pendapatan dari tiket pertandingan : 16,7 juta euro
Hak siaran : 132,2 juta euro
Komersial : 54,3 juta euro
Jumlah pendapatan : 203,2 juta euro




9. INTER MILAN

Posisi tahun sebelumnya : 10
Pendapatan dari tiket pertandingan : 28,2 juta euro
Hak siaran : 115,7 juta euro
Komersial : 52,6 juta euro
Jumlah pendapatan : 196,5 juta euro



10. AC MILAN

Posisi tahun sebelumnya : 7
Pendapatan dari tiket pertandingan : 33,4 juta euro
Hak siaran : 99,0 juta euro
Komersial : 64,1 juta euro
Jumlah pendapatan : 196,5 juta euro


Seburuk2 rekod Liverpool musim lepas, naik juga satu anak tangga dari no. 8 ke no. 7. Pandai betul tokey kelab berniaga. 3 tahun lagi, lepas upgrade stadium, dapat masuk semula kejohanan Eropah, rasanya mau boleh menggugat kedudukan 3 teratas tu. Masa tu boleh ler berlagak nak beli player power2. hehehehe

p/s: Bila la bolasepak nak maju macam mereka2 ni. Bila dibisneskan bolasepak kita ni, barulah lebih meriah. Tapi masalahnya boleh ker untung? Bukan rajin sangat pun kita ni nak pergi stadium selalu. Harap live je kat tv. Tu pun kadang2 malas nak tengok. Dah tu nak beli jersi pun yang cap2 ayam je. memang susah....
Share this article :

2 comments:

wilayah anfield"

WAKTU SEKARANG

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. REZEKI ITU DATANGNYA DARI USAHA YANG IKHLAS. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger