Headlines News :
Home » , , , » Zaman kejatuhan Barcelona

Zaman kejatuhan Barcelona

Written By saleehs gerrard on Wednesday, April 25, 2012 | 15:28

Walaupun menguasai perlawanan 82% sehingga hanya penjaga gol sahaja di kawasan sendiri dan yang lain sibuk menyerang. Walaupun berpuluh cubaan gol termasuk penalti diterbitkan tetapi tiang, palang dan kaki-kaki pemain jadi penghalang. Walaupun menentang lawan yang bermain 10 orang, belum tentu boleh seri apatah lagi menang. Itulah kisah sedih yang melanda pasukan Barcelona apabila diaibkan oleh Chelsea pada saingan separuh akhir liga juara-juara awal pagi tadi.

Sebenarnya bukanlah nak cerita sangat untuk membangga-banggakan Chelsea atau membangang-bangangkan Barcelona, tetapi sebelum nak mengeluh lebih mendalam, baik kita selit-selitkan sikit kisah penderitaan dan kezaliman kedua-dua pasukan tersebut. Sebelum perlawanan masing-masing membayangkan Chelsea bakal jadi lauk sama seperti nasib yang melanda Arsenal tahun lalu. So awal-awal perlawanan, memang nampak macam nak jadi. Lagi-lagi selepas Sergio Busquets menjaringkan gol awal, Terry dilayangkan kad merah bila buat kerja bodoh apabila melututkan punggung si Alexis Sanchez dengan sengaja. Padahal ketika kejadian, bukanlah diwaktu perebutan bola. Nak tunjuk gengster ler konon. Bola dah lawan 10 orang, mmg pastilah Chelsea kena lauk besar2an. So gol kedua dari Iniesta pun muncul.


Tapi malang, disebalik gembira berkelebihan untuk mengayamkan Chelsea, terlepas seekor ayam hitam Ramires untuk menjaringkan gol penyelamat. Aggregat 2-2 dengan Chelsea berkelebihan jaringan tempat lawan membuatkan separuh masa kedua, semua pemain Chelsea berkampung seperti ada pesta keramaian. Bayangkan hanya tinggal Victor Valdes saja yang ada kat kawasan sendiri, yang lain termasuk Puyol join menyerang. Tapi nasib malang memang dah nampak awal-awal lagi. Messi yang dapat sepak penalti pun, tendang bola ke tiang. Tu belum lagi beberapa percubaan yang senasib macam tu gak. Dipendekkan cerita, diwaktu-waktu sakaratul maut hampir tiba, terlalu aggresif menyerang, terlupa pula Barcelona akan ayam termahal dalam liga Inggeris iaitu Torres yang bijak mencuri ayam dan hanya bertentangan dengan Valdes keseorangan untuk mudah memberikan gol kemenangan. Glamer dan dipuja-puja untuk seketika si pembelot ini.

Kesimpulannya, Barcelona telah melalui 3 perlawanan sepanjang 7 hari ini dimana kesemua perlawanan terbabit mereka menguasai perlawanan dan kesudahannya mereka tewas. Jadi ada tak persamaan dengan Liverpool. Berapa banyak perlawanan yang Liverpool menguasai perlawanan, tapi palang, tiang dan tak pandai buat penyudah membuatkan kalah akibat kena Counter Strike. Tak payah pergi jauh-jauh cukuplah perlawanan menentang West Brom Ahad lalu. Bagai nak rak menyerang, akhirnya kantoi dengan serangan balas hasil dari kesilapan Johnson.


Disini bukanlah nak takut dengan kebangkitan mendadak Chelsea dan keajaiban Di Matteo, tetapi sekiranya corak perlawanan sebegini masih dipratikkan oleh Dalglish dan pemain-pemainnya, maka lupakan piala FA dan tittle juara berganda. Sekiranya nak menang, Dalglish perlu kaji apa yang dah melanda Liverpool dan terjadi kepada Barcelona. Di Matteo pasti sudah mengkaji 3 kekalahan berturut-turut yang mereka alami semenjak Dalglish menjadi pengurus walaupun ketika itu Matteo bukanlah pengurusnya. Mungkin pada firasat SG, Chelsea akan mengurangkan corak menyerang dengan lebihkan kepada bertahan untuk mudah sesekali membuat serangan pantas hasil dari kealpaan pemain Liverpool. Kalau tak percaya, tengok statistik 3 perlawanan (EPL 10/11, EPL 11/12, Quater Carling Cup 11/12) tersebut dimana ketiga-tiga perlawanan itu dikuasai Chelsea lebih dari 55%. Jadi Di Matteo sudah ada teorinya. Adakah Dalglish masih berdiam diri? Tunggu jawapannya di Final FA Cup 5 May nanti. YNWA....

p/s: Barca jatuh tanpa piala musim ini. Begitu juga MU yang masih terawang mengharapkan belas ikhsan Man. City. Tapi mereka masih lagi boleh membanggakan piala Comunity Shield di awal musim yang dimenangi. Chelsea masuk dua final, belum tentu boleh mendakap kedua2nya. Arsenal lagilah macam mesin buruk yang kuat bunyinya dari productionnya. So Liverpool saja yang masih teguh selepas ada piala cikai Carling. Harap tak terlepas ler piala tertua ini yer.....


Share this article :

2 comments:

  1. barca sengaja cari pasal...dah kene kat chelsea ari tu...dorang pasti akan kene counter atack...awatnya semuanya naik tak paham aku.

    macherano lagi pulak tu ke keh...tak cukup ngan desona yang menyusahkan napoli hari tu, lagi mau letak ex liverpool kat situ...

    lebih2 lagi masa dah lead 2-0 patutnya diaorang slowkan pace sekurang2nya supaya separuh masa pertama tamat dengan line score mcm tu...

    tapi dah dua game lawan chelsea ni gol masuk penghujung separuh masa pertama...musim bodoh bercelona bermula he he...

    terlampau banyak passing pon rasanya mengundah padah...aku rasa situasi Liverpool dan barca agak sama, cuma Liverpool lebih rajin cross bola berbanding barca.... Daglish kene hati hati maksudnya style liverpool main memang makanan matio n co jer...

    dan aku rasa chelsea akan guna tektik sama masa jumpa Liverpool nanti...

    4 perlawanan terakhir chelsea mengunakan style yang sama.... mungkin pasukan lain belum jumpa cara nak kekang style busok mcm ni, biasanya kalau satu2 team mengunakan style yang sama terlalu lama satu time pasti terkena juga... mana tau time final nanti liverpool boleh lakukan ehem....

    ReplyDelete
  2. KK x pandai matematik agk nyer.. x pon dia dulu x lulus subjek statistik...

    pe pn dlm bola sepak mmg mcm tu...serang sejuta kali tp x msk2, mmg tu petanda awl utk klh / x layak...

    ReplyDelete

wilayah anfield"

WAKTU SEKARANG

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. REZEKI ITU DATANGNYA DARI USAHA YANG IKHLAS. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger